Burnum Kanadığında Evde Ne Yapabilirim?

Birçok kez hastanın kendi uyguladığı yöntemler kanamayı durdurabilir. Hastanın ilk yapması gereken şey burun ucunu sıkıca tutarak başın öne doğru eğilmesidir. Eğer baş arkaya doğru eğilirse kanın genizden boğaza gitme ihtimali artar. Burun üzerine soğuk uygulaması da faydalıdır. Hatta hasta burun ön kısmına tampon görevini üstlenecek bir gazlı bez de koyabilir. Ancak hastanın kendi uyguladığı yöntemler kanamayı durdursa da mutlaka uygun zamanda bir KBB uzmanına muayene olmalıdır.



9 Ağustos 2010 Pazartesi

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

1. Sakin oturun. 2. Balgam ve kanı çıkarmak için burnu hafifçe sümkürün. Bu kanamayı kontrol altına almazsa. Burun deliğini bir kısmı dışarıda kalmak üzere pamuk tamponla tıkayın. Mümkünse, pamuğu oksijenli sü, Vazelin, veya epinepfrin lidakain ile ıslatın.
Sonra tekrar burnu sertçe çimdikleyin. Bunu 10 dakika veya daha fazla süre tekrarlayın. Başı geriye doğru eğmeyin 3. Kan, durduruncaya veya 10 dakika kadar burnu sertçe çimdikleyim Kanamanın durmasından birkaç saat sonrasına kadar pamuk yerinde kalsın. Sonra da çok dikkatli bir biçimde çıkarın. Özellikle yaşlılarda, kanama burnun arka kısmından gelebilir ve çimdikleyerek durdurula maz. Bu durumda tıpa, mısır koçanı veya diğer benzeri bir nesneyi, kişinin dişleri arasına yerleştirin. Öne eğilmesini sağlayın, sakinleştirin, oturtun ve kanama duruncaya kadar yutkunmamasını sağlayın. (Tıpa yutkunmadan durmasını sağlayacak ve kanın pıhtılaşmasına fırsat verecektir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder